sahaya international.eu

Onze visie

Wie we zijn!

Maak een verschil

In het nieuws

Donate now
Steun
English version English

Sign Up for Email Updates

Sahaya Going Beyond

een 20-minuten kortfilm, met stem van Oscar winner Jeremy Irons, nu gratis te bekijken. Klik hierboven voor de versie met nederlandstalige ondertiteling. hieronder op de DVD cover voor de Engelstalige versie.

Sahaya Going Beyond movie

Programma's die we steunen
INDIA
READ (Rural Education and Action Development)
Prerana's Women Health Initiative
AFRICA
Sahaya Deaf, Kenya
Rehema Center (Kenya)

sponser

Geborduurde kaartencard

Sahaya on Facebook
 

twitter

Recent Nieuws

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2016

Wereldfeest te Retie – 4 september

Affiche

Komen jullie ook?
Vrijwilligers gezocht om samen de Sahaya.eu stand te verzorgen, meer info an@sahaya.eu of 014324160

De Retiese werkgroepen rond ontwikkelingssamenwerking en Fairtrade organiseert op 4 september in het gemeentepark van Retie een wereldfeest
Wij met Sahaya.eu zijn sinds jaren actief in deze werkgroepen en nu nemen we natuurlijk ook deel aan dit eerste wereldfeest.

Wij met Sahaya.eu stellen onze projecten in India op een creatieve manier voor. We verkopen de handgeborduurde Indische wenskaarten, en de mooie Indische sjaals en juweeltjes. Voor de kinderen organiseren we een kleurwedstrijd van Rangoli’s. Ook zetten we Indische Henna tekeningen.

Waneer: zondag 4 september van 10 tot 16 u
Waar:? GC Den Dries, Kerkhofstraat 37, 2470 Retie
Wat? Een alternatieve Vlaamse Kermis met eten en drinken, leuke doe-activiteiten en informatie voor de geïnteresseerden vanuit de verschillende ontwikkelingsorganisaties

PROGRAMMA
Doorlopend van 10.00 u. tot 16.00 u.:
- Noord-Zuidmarkt 
- Lokale foodtrucks en eetstandjes met proevertjes / eigen picknick 
- Wereldcafé 
10.30 u. en 13.30 u.: start workshops ‘Iedereen Mondiaal’
* Plaatsen beperkt, vooraf inschrijven!
12.00 u. tot 14.00 u.: muziekoptredens

* Schrijf in voor de gratis workshops 'Iedereen Mondiaal'

Bierproeverij
Proef en geniet van biologische bieren uit eigen land. Biobieren smaken heerlijk én zijn goed voor mens en milieu, zowel hier als aan de andere kant van de planeet. Een workshop voor levensgenieters met een hart voor de wereld! Deze workshop is voor deelnemers vanaf 16 jaar. 

Chocoladeproeverij
Dompel je onder in (h)eerlijke chocolade! Ervaar dit hemelse product in al zijn geuren en kleuren en leer wat je er zelf mee kan maken. Tegelijkertijd nemen we de productieketen van chocolade onder de loep en bekijken we welke impact eerlijke handel heeft op het leven van de cacaoboer. 

Knap RecyKleren
Iedereen heeft wel oude, versleten of ongedragen kledingstukken in zijn of haar kast hangen. We geven ze op een verrassende manier een tweede leven. We toveren de mooiste creaties tevoorschijn: handtassen, juwelen, sjaals, vaasjes, wanten,...
Tegelijkertijd vertellen we je het verhaal achter onze kleren: van katoenteelt tot de productie in kledingfabrieken in Bangladesh. Voor handige en minder handige Harry's en Henriettes.

Kinderfeestje De Scharlaken Pompelmoes
Ga samen met de Koning en de Scharlaken Pompelmoes de strijd aan met de Draak en help honger de wereld uit! Speelse opdrachten dompelen kinderen onder in mondiale thema's en prikkelen hun fantasie en creativiteit. Voor kinderen van 7 tot 11 jaar.

Vooraf inschrijven voor de workshops!
Dit kan via de onthaalbalie van het gemeentehuis, T 014 38 92 30, E onthaal@retie.be.
Vermeld bij inschrijving de naam van de workshop, je contactgegevens (naam, adres, e-mail en telefoonnummer) en of je wenst in te schrijven voor de voor- of namiddagsessie.  www.retie.be.  Meer info: Gemeente Retie in samenwerking met werkgroep Retie in de Wereld - tel. 014 38 92 50 - e-mail: nico.penasse@retie.be  

Provincie Antwerpen steunt Sahaya.eu

 • We hebben zojuist het prachtig nieuws mogen ontvangen dat de provincie Antwerpen ons nieuw landbouwproject zal steunen in 2016-2017. Dit nieuwe project heeft de titel gekregen: Eco-vriendelijke economische ontwikkeling, van kleine boeren, via toepassing van moderne duurzame landbouwtechnieken in India.

Meer dan 70% van de Indische bevolking werkt in de landbouw, en de grote meerderheid van hen leeft in armoede en ondervoeding omdat de opbrengst van hun landbouw onvoldoende is om in hun basisbehoeftes te voorzien. Nochtans is –zeker in vergelijking met veel andere ontwikkelingslanden - India rijk aan middelen zoals grond, zon, water en meststoffen. De lage landbouwopbrengst in India (onder de laagste ter wereld) is niet het gevolg van een tekort aan middelen, maar is veroorzaakt door een gebrek hoe ze effectief te gebruiken. De Gemini Agro Tech Educational Foundation  (GATE) in Chennai, opgericht door de agronomist Dr. Lakshmanan (van zuid-Indische oorsprong, en actief is met landbouwtraining in California), heeft op een testboerderij aangetoond dat het mogelijk is om, via relatief eenvoudige en milieubewuste technieken, de opbrengst van groenten productie 3 tot 5 maal te verhogen, met andere gunstige effecten. Het aanleren van moderne landbouwtechnieken, tezamen met het geven van wat startkapitaal kan deze landbouwers helpen om uit de armoede te geraken, en door hun verhoogde koopkracht, zal dit ook de andere sectoren van de plaatselijke maatschappij stimuleren en zich kunnen ontwikkelen.
De doelstellingen:

 • Verhoging van de groenten productiviteit per hectare met 300% tot 500%.
 • Verlaging van de voedselprijs zodat het beschikbaar wordt voor alle lagen van de bevolking
 • Verhoging van de kwaliteit van groenten, zowel nutritioneel als de bewaartijd
 • Verminderde armoede bij de boeren in landbouwgemeenschappen
 • Verminderde ondervoeding onder de bevolking, o.a. kinderen

agriculture

Dit zal gebeuren door een opleidingsprogramma dat bewezen is te werken, met kroprotatie (3 oogsten per jaar), en volgens deze 5 basisprincipes:

 • Diep ploegen
 • Bodemanalyse voor alle 12 essentiële plant-nutriënten
 • Gebruik maken van opstartmeststoffen
 • Correct gebruik van  meststoffen
 • Correcte bewatering namelijk traag en diep

De boeren worden ook achteraf actief begeleid om hun praktische kennis over te zetten naar hun eigen gronden. Voor dit project zullen we 3 jaar op een rij een subsidie-dossier indienen.  Na 3 jaar willen van dit landbouwproject een kostendekkend en duurzaam project maken.

 • We willen van deze gelegenheid ook gebruikmaken om Provincie Antwerpen te danken voor de 3-jarige subsidies voor het oprichten van de computerklas/ internetcafé in de Mother Teresa School.

Onderwijs en gelijkheid van meisjes en jongens is één van de focusgebieden van READ en draagt bij aan Millenniumdoel 2 (basisonderwijs voor alle kinderen) en Milllenniumdoel 3 (het bevorderen van seksegelijkheid en het versterken van de positie van vrouwen).

Door er voor te zorgen dat kinderen maar ook volwassenen, met inzonderheid vrouwen van het platteland toegang krijgen tot computers en internet, krijgen ze dezelfde kansen waarvan mensen in de steden al van kunnen genieten. Door de kinderen al in de basisschool  computervaardigheden mee te geven worden hun mogelijkheden om verder te studeren, een diploma te halen en betere jobs te vinden vergroot, waardoor de kans dat ze in armoede verzeilen drastisch verlaagd wordt. In totaal hebben een 500-tal schoolkinderen en 100-tal jongeren en volwassen deelgenomen aan een computeropleiding

computer class

In de 21ste eeuw is het heel belangrijk geworden dat kinderen, jeugd en volwassenen ook leren om computers te gebruiken, zowel voor computerprogramma's, maar ook voor toegang tot het internet voor het zoeken van informatie en naar diensten. In India is de technologische vooruitgang in de steden heel snel, en mensen leren gebruik maken van internet om informatie te vinden, reserveren van trein- en bus biljetten, online bankieren enz. 
In groot contrast hiertegenover staan de ver afgelegen plattelandsdorpen. Een van die dorpen is Periykrisnapuram, wat een bevolking heeft van ongeveer 7500 mensen in een radius van 3 km. Het merendeel van de mensen behoren tot de laagste kaste van de Indische maatschappij, nl. "Dalits" of “kastelozen”. De meeste werken als dagarbeiders in de landbouw op de errond gelegen velden voor een laag loontje, zodat ze onder de armoedegrens leven. Een ander probleem in de dorpen is dat de jeugd en de mannen uit verveling en bij gebrek aan positieve rolfiguren 's avonds vaak een toevlucht zoeken in alcohol, met alle slechte gevolgen van dien.
In overleg met het oudercomité en de plaatselijke bevolking is duidelijk geworden dat de ouders willen dat hun kinderen, die op onze school les volgen, een computer opleiding krijgen, en dit op een interactieve manier i.p.v. enkel theorie uit de  de schoolboeken. Dit is noodzakelijke kenns vooral als ze hogere studies beginnen in de steden.
Daarbij, omdat er ondertussen ook al veel studenten zijn afgestudeerd van onze school, en er ook veel andere jeugd in Periyakrisnapuram leeft en werk, is er zeker ook grote interesse om hen meer toegang te geven voor computer-klassen en het gebruik van computers, inclusief internet. Er was tot nu toe in Periyakrishnapuram en omgeving echter geen computer centrum.


Veel dank aan iedereen die op 1 maart 2014 de Europese premiere van

Sahaya Going Beyond

zo succesvol maakte!

Klik op de foto hieronder voor een foto-album van het event:

Premiere fotosEuropese premiiere

Veel dank aan de artiesten die optraden:

Michael Van Peel
(stand-up comedian)

Michael Van Peel

Shruti Maria Datar
(Indische danseres).

Shruti

Hans Vermeersch,
Violist/ componist

Hans Vermeersch

Angana en Aarzu
(zang)

Angana and Aarzu


 

Sahaya.eu Paaseierenverkoop 2014

Veel dank aan iedereen die de 2014 paaseierenverkoop - georganizeerd door het Koninklijk Atheneneum Ekeren - een succes maakte. Dankzij ook de steun van VITO, SCK, UA en Retie die veel verkochten bedraagt de netto-opbrengst 2579 euro!
De beste paaseierenverkopers van het KA Ekeren, Nena Huybrechts (1 MoWe E), Yasmina Mebarki (3 Ww) en Wannes Beckers (6 WeWi) kregen op vrijdag 28 maart een prijs van Sahaya.eu ondervoorzitter Paul Verlodt.

paaseieren

 

MUSIC FOR SAHAYA.EU 2013

Studio Brussel organiseert dit jaar opnieuw Music for life en je kan voor Sahaya International.eu een actie opzetten met je school, bedrijf, Scouts, Chiro, vereniging, vriendenclub, buren of als particulier.
We hebben van de organisatie van Music for life al een officieel actienummer 2013-0283 ontvangen.

Na de online registratie op www.musicforlife.be krijg je dan meer informatie van Music for life en een e-mail waarop je dan effectief uw actie invult.
Uw actie is bv. verkoop van speculaas, chocolade, vraag uw favoriete plaat aan of organiseer zelf een actie uit solidariteit met de Indische kindjes.
Elke actie, hoe klein ook, is van levensbelang.
Uw actie kan doorgaan vanaf 2 tot 24 december 2013. In de week van 17 tot 24 december (De warmste week) gaat Studio Brussel uitzenden vanuit De Schorre te Boom.

Stuur ons foto's en vertel ons hoeveel geld u precies heeft opgehaald! Wij laten op de Sahaya.eu facebook zien hoe solidair u bent!

Ik kan je altijd flyers bezorgen in A3-formaat.
Zodra je weet welke actie je gaat doen en me dit e-mailt dan kan ik eenvoudig de flyer aanpassen met het Sahaya.eu registratienummer en uw actie en uw school, bedrijf, Scouts, Chiro, vereniging, vriendenclub, wijk of uw naam erop vermelden.
Sahaya.eu bezorgt u op vraag een collectebus en ander promotiemateriaal (an@sahaya.eu).
We vragen bij deze uw hulp voor het oprichten van een computerklas in de Mother Teresa School. Dit project heeft reeds de steun gekregen van de Provincie Antwerpen die ¼ van de kosten zal dragen.
Indien je meer informatie wenst, aarzel zeker niet om uitleg te vragen.
Hartelijk dank om dit in overweging te willen nemen.

Met vriendelijke groeten,

An Van Rompay
Dagelijks bestuurder
an@sahaya.eu
Tel: 014/324160 of 0498/532293
https://www.facebook.com/SahayaInternational.eu

 

Music for Life

Update Augustus 2013:

Bouw van een drinkwaterput in Andimadam, een plattelandsdorp in India,
dankzij steun van Pidpa-HidroPLUS, gemeentebestuur Retie en KA Ekeren.

Klik hier voor het hele verhaal en meer fotos

waterput


Update Mei 2013:
KMS

Sahaya International.eu krijgt grote cheque van de Koninklijke Militaire School.

Elk jaar ondersteunen leerlingen van de Koninklijke Militaire School een sociaal project. Gedurende het hele academiejaar organiseren ze activiteiten en zamelen ze geld in om op het einde aan een organisatie te schenken. Dit jaar steunen de leerlingen van de 148ste promotie Sociale en Militaire Wetenschappen de ontwikkelingsorganisatie Sahaya International.eu. Vijf officier-leerlingen reisden tijdens de Paasvakantie naar India om de projecten van Sahaya International.eu ter plaatse te bekijken. Op 15 mei vond de eindactiviteit plaats en werd de cheque met het grote bedrag van 10148 euro uitgereikt. Dankzij deze cheque hebben we bijna de fondsen ingezameld voor de bouw van een 1ste verdieping voor de Mother Teresa school in India, waar het huidige leerlingenaantal van 172 kinderen de capaciteit van de 4 klaslokalen ruim overschreden heeft.

KMS KMS
KMS

 

 


Goodsearch: You Search...We Give!

Search and Shop for Good!

With the help of Goodsearch and Goodshop, each time you search the internet and shop online (at more than 2,400 stores), a donation will be made to Sahaya International . And, you’ll get great deals and money-saving coupons from Goodshop at thousands of major retail stores.
Remember to select "Sahaya International" as your cause. By signing up you can even track how much you've raised for Sahaya's programs!

Steun ons

Donate now
homeHome

© Sahaya International.eu, 2016
Webmaster: koen@sahaya.org

weeskind